Vypadávanie vlasov: 11 tipov ako ho účinne zastaviť

Vypadávanie vlasov: 11 tipov ako ho účinne zastaviť

Vypadávanie vlasov ovplyvňuje ľudí na celom svete bez ohľadu na pohlavie. Liečba môže byť špecifická pre každého a závisí od mnohých faktorov, ako sú príčiny vypadávania vlasov a proces rastu vlasov.
  • Človeku denne vypadne 50-100 vlasov pri bežnom narábaní s nimi.
  • Denné vypadávanie 50-100 vlasov je zanedbateľné v porovnaní s priemerným množstvom 100 000 – 200 000 vlasov na hlave zdravého človeka.
  • 90% vlasov na hlave sa nachádza v rastovej fáze a narastú o 1 cm za mesiac.

Sezónne vypadávanie vlasov

Rast vlasov je najpomalší v zime a najrýchlejší v lete. Sezónne vypadávanie vlasov má za následok nižšia dávka vitamínu D.
Priebeh a príčiny vypadávania vlasov sa líšia u mužov a žien.

11 odpovedí na najčastejšie otázky:

Kvalitu a zdravie vlasov odzrkadluje stav celého organizmu. Vlasy dokážu odhaliť nedostatky vitamínov a minerálov v tele a začínajúcu chorobu. Existujú prípravky na zahustenie vlasov a liečbu nadmerného vypadávania.

1. Príčiny vypadávania vlasov u žien

Vypadávanie vlasov u žien môže byť spôsobené hormonálnymi výkyvmi, dedičnosťou, zlým krvným obehom, akútnymi ochoreniami, úbytkom hmotnosti, nedostatkom železa, diabetom, poruchami štítnej žľazy, stresom a špecifickými poruchami výživy. Chemoterapia pri liečení zhubných nádorov tiež môže mať následky na vlasy.

2. Príčiny vypadávania vlasov u mužov

Vypadávanie vlasov u mužov môže byť spôsobené dedičnosťou, hormonálnou činnosťou a starnutím. Najčastejšou príčinou je androgénna alopécia, ktorá sa prejavuje zvýšenou citlivosťou vlasov na testosterón. S liečbou je potrebné začať skôr, než došlo k zničeniu vlasových korienkov.
Príčinami vypadávania vlasov u mužov a žien môžu byť nedostatok vitamínov a minerálov, hormonálne zmeny, nešetrné účesy a manipulácia s vlasmi, genetická predispozícia, stres, endokrinná nerovnováha, poruchy tráviaceho traktu, vedľajší účinok použitej medicíny, autoimúnne ochorenie alebo príliš vysoká alebo príliš nízka teplota.

3. Ako zistím, že mi vlasy vypadávajú nadmerne?

Zdravá vlasová pokožka stratí denne približne 30 až 100 vlasov.
Ak vlasy padajú oveľa viac ako je obvyklé a zostávajú aj celé chumáče vlasov, niečo nie je v poriadku. Problém vzniká, keď je vlasová cibuľka neaktívna a nový vlas už nevyprodukuje alebo je jemnejší a tenší. Podráždená vlasová pokožka, tvorba chrást, lupín alebo suché a lámavé vlasy sú ďalšie problémy pri padaní a raste nových vlasov.

4. Aké sú základné kroky pri liečbe vypadávania vlasov?

Prvým krokom pri liečbe vypadávania vlasov je zistiť hlavnú príčinu. Liečba sa stanovuje podľa príčiny. Odporúča sa začať s vyváženou a zdravou stravou a zaradiť účinné prípravky na zastavenie vypadávania vlasov a podporu rastu nových.
Ak vlasy padajú výrazne viac, prvým krokom by mala byť konzultácia s odborníkom.

5. Kedy je už neskoro?

Pri liečbe alopécie platí “čím skôr, tým lepšie” a ako prvé odporúčame konzultáciu s odborníkom. Na liečbu je už neskoro, keď sa pôvodne aktívne vlasové vačky stávajú neaktívnymi a vlasový folikul odumrie. V takýchto prípadoch môže pomôcť už len chirurgický zákrok – transplantácia vlasov.

6. Ako spoznám poškodené vlasy?

Poškodené vlasy stratili lesk, sú krehké, lámu sa alebo štiepia. Tieto príčiny môžu vzniknúť mechanickým poškodením ako je fénovanie, farbenie alebo žehlenie. Pomôže kvalitná starostlivosť a výživa vlasov pomocou vyživujúcich šampónov, kondicionérov a vlasových sérum.

7. Čo neprospieva zdraviu vlasov?

Tepelná úprava vlasov, nešetrné česanie a chemické zásahy môžu poškodiť vrchnú vrstvu vlasu a spôsobiť štiepenie a lámanie vlasov. Časté zväzovanie vlasov do gumičky tiež môže byť škodlivé pre zdravie vlasov.

8. Ako sa starať o vlasy?

Správna starostlivosť o vlasy zahŕňa zdravú výživu, dostatočný prísun kyslíka a svetla, šetrné umývanie s kvalitným šampónom a prirodzené uschnutie. Pravidelné vlasové zábaly a vlasová výživa bohatá na vitamíny a minerály tiež prospievajú. Masáž pokožky hlavy môže povzbudiť krvný obeh a uvoľniť stres.

9. Aké problémy s vlasmi ľudia riešia najčastejšie?

Pod najčastejšie problémy s vlasmi spadá padanie vlasov, mastné vlasy, suché vlasy, lupiny vo vlasoch a rozštiepené končeky. Liečba každého z problémov je individuálna.

10. Je vlasová kozmetika proti vypadávaniu vlasov účinná?

Najúčinnejším spôsobom vonkajšej starostlivosti o vlasy sú nezmývajúce vlasové roztoky, resp. séra a vlasové zábaly obsahujúce vyššiu koncentráciu účinných látok v korelácii s kvalitnými, hĺbkovo čistiacimi šampónmi a vyživujúcimi kondicionérmi.
Plnú účinnosť vlasových sér pre obnovu rastu vlasov a zahustenie môžeme posúdiť najskôr po uplynutí 3-4 mesiacov. O tom, aký konkrétny prípravok zvolíme pre tento účel, je vhodné poradiť sa s vlasovým odborníkom po tom, ako na základe vyšetrení zistí skutočnú príčinu, resp. príčiny vášho vypadávania vlasov.
vlasové sérum mioWell

11. Môže kozmetika vlasy skutočne zahustiť?

Vlasové rastové séra môžu pomôcť stimulovať vlasové folikuly, ktoré neprodukujú vlasy. Proces obnovenia rastu nového vlasu trvá vzhľadom na dĺžku anagénnej fázy vlasu 3 – 4 mesiace.

Alternatívy s okamžitým výsledkom

Existujú tiež kozmetické alternatívy, ktoré instantne zakamuflujú riedke vlasy pomocou mikroskopických vlasových vlákien. Tieto nemajú vplyv na rast vlasov či vlasový cyklus, avšak vedia za veľmi krátky moment zakryť problém a dodať späť stratené sebavedomie.
zahusťovač vlasov

Viac o zahusťovači vlasov TU >>

Stres ako príčina vypadávanie vlasov

Stres môže ovplyvniť zdravie vlasov a priamo zapríčiňovať vypadávanie vlasov. Je dôležité vedieť ovládať stres. Ak sa strata vlasov stane viditeľnou, je riešenie tohto problému takmer nevyhnutné. Tento samotný fakt môže spôsobovať ďalší stres a ešte viac vypadnutých vlasov. Stres môže byť ovládaný a zmiernený pomocou jógy a meditácií. Traumatické situácie a zanedbávanie zdravej stravy a správnych stravovacích návykov môžu mať nepriaznivý vplyv na vlasy.

Ako zistím príčinu vypadávania vlasov?

Trichológ – vlasový špecialista je schopný rozoznať príčiny vypadávania vlasov individuálne u každého pacienta.

Potraviny pre zdravé vlasy

Potraviny pre zdravé vlasy zahŕňajú červené mäso a pečeň, celozrnné potraviny, zelený čaj, nízkotučné bielkoviny, avokádo, jahody, losos a zeleninu ako špenát, brokolica a ružičkový kel. Tieto potraviny poskytujú dostatok vitamínov a minerálov potrebných pre výživu vlasov. Zmenou jedálnička a správnou diagnostikou sa dá v mnohých prípadoch zabrániť alebo zmierniť rednúce prejavy a ukončiť neželané padanie vlasov.

Vitamíny pre ženy proti vypadávaniu vlasov

Stravovanie je dôležité pre zdravie vlasov. Konzumácia veľa vysmážaných jedál a malé množstvo zeleniny a ovocia môže mať negatívny vplyv na kvalitu vlasov a celého tela. Na to, aby vlasový cyklus správne fungoval, sú určité vitamíny na vlasy priam nevyhnutné. Prísnym dodržiavaním pravidiel výživy vlasov sa dá zamedziť vypadávaniu vlasov.
vitamíny na vlasy

Vypadávanie vlasov u detí

Vypadávanie vlasov u detí môže byť frustrujúce pre rodinu, ale pri správnej diagnóze a liečení je takmer isté, že dieťa bude opäť zdravé s krásnymi vláskami. Je dôležité vyhľadať lekársku pomoc okamžite po zistení vypadávania vlasov.
Príčiny vypadávania vlasov u detí môžu byť rôzne, ako napríklad Tinea capitis alebo Alopecia areata. Pri správnom dodržiavaní a užívaní liečiv a pokynov lekárov je pravdepodobné a priam isté, že všetky vlasy sa vrátia skôr než za rok.
Najčastejšie príčiny vypadávania vlasov u detí vo veku 3 rokov a viac sú Trichotillománia, Alopecia areata a Tinea capitis.
  • Trichotillománia je neuro-biologická porucha kontroly impulzov prejavujúca sa nutkaným vytrhávaním vlasov.
  • Alopecia areata je ochorenie, kedy imunitný systém napáda vlasové folikuly.
  • Tinea capitis je mykotická infekcia, ktorá postihuje vlasovú pokožku a je to najčastejšia forma straty vlasov u detí.