Zinok na vlasy

Zinok na vlasy

Mnoho ľudí má problémy s rednutím a vypadávaním vlasov. Našťastie, existuje množstvo riešení, ktoré môžu pomôcť predchádzať alebo chrániť pred týmito problémami. Jedným z nich je použitie zinku na vlasy, ktorý je považovaný za zázračný prvok pre zdravie vlasov.
 

Zázračný prvok pre vlasy - zinok

Zinok je prirodzene prítomný v našom tele a je zodpovedný za dôležité procesy, ktoré ovplyvňujú zdravý rast vlasov. Nedostatok zinku môže spôsobiť vypadávanie vlasov a slabé, nekvalitné vlasy. Na druhej strane, primerané užívanie zinku môže pomôcť odstrániť tieto problémy a podporiť zdravie vlasov.
 

Príliš veľa zinku môže spôsobiť problémy s vlasmi

Ak máte problémy s rednutím alebo vypadávaním vlasov, môže to byť spôsobené nadmerným príjmom zinku. Aj keď je dôležité mať dostatok zinku v strave, nadmerný príjem môže spôsobiť problémy, vrátane straty vlasov.
Mnoho štúdií ukázalo, že príliš veľa zinku môže viesť k vypadávaniu vlasov a ďalším komplikáciám.
 

Zinok a jeho vplyv na vlasy

Zinok je dôležitý pre naše telo z mnohých dôvodov, medzi ktoré patrí:
  • Podpora zdravého rastu buniek
  • Regulácia hormónov
  • Pomoc pri vstrebávaní iných živín

Zinok a jeho vplyv na hormóny

Aj keď je zinok dôležitý pre naše telo, príliš veľa môže byť škodlivé. Nadmerný príjem zinku môže zvýšiť hladiny DHT, čo nie je efektívne ako blokátor DHT. Zinok však pomáha udržiavať a regulovať normálne hladiny hormónov, čo je jeden z dôvodov, prečo je účinný pri prevencii a liečení vypadávania vlasov.
 

Rovnováha zinku v tele

Je dôležité udržiavať rovnováhu zinku v tele, pretože tak nedostatok, ako aj prebytok môže spôsobiť vypadávanie vlasov. Nadmerné hladiny zinku môžu narúšať vstrebávanie iných dôležitých minerálov, ako sú horčík a železo, a tiež podporovať produkciu testosterónu.

 

Štúdia: [Zinok a vlasy; prehľad výsledkov výskumu publikovaných v najnovšej literatúre] >> https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/160689/

Zdroje zinku v strave

Existuje množstvo spôsobov, ako získať dostatok zinku v strave bez potreby užívania tabliet alebo iných doplnkov.
 

Potraviny bohaté na zinok

Existuje mnoho chutných potravín, ktoré sú bohaté na zinok, vrátane:
  • Červené mäso
  • Hydina
  • Pečeň
  • Pšeničné klíčky
  • Tekvicové semiačka
  • Garnát
  • Žĺtok
  • Sójové produkty
Toto sú len niektoré z potravín, ktoré obsahujú zinok a mnoho ďalších dôležitých živín pre naše telo.
 

Doplnky zinku

Zinok je k dispozícii vo forme doplnkov stravy, ktoré môžete zakúpiť v lekárni. Okrem tabliet sú k dispozícii aj rôzne krémy a produkty určené pre starostlivosť o vlasy, ktoré sú často obohatené o ďalšie dôležité minerály a vitamíny.

Vyskúšaj: mioWell vitamíny na vlasy pre ženy s obsahom biotínu a zinku

 

Užívanie zinku pre zdravie vlasov

Odporúčaná denná dávka zinku pre zdravie vlasov je od 10mg do 20mg. Obsah zinku v tablete by mal byť uvedený na balení. Je dôležité nepreháňať to s užívaním zinku.
 

Dôležitosť rovnováhy zinku

Ako sme už spomínali, nadmerný príjem zinku môže spôsobiť opačný efekt a zvýšiť vypadávanie vlasov. Príliš veľa zinku môže zabrániť vstrebávaniu iných dôležitých minerálov a znížiť ich účinnosť. Preto je dôležité dodržiavať odporúčané dávky zinku a neprekračovať ich. Inteligentné užívanie zinku vám prinesie žiadané výsledky.
 

Aké sú odporúčané dávky zinku pre mužov a ženy?

Odporúčaná denná dávka zinku pre dospelých mužov je 11 mg a pre dospelé ženy 8 mg. Tejto hodnote by sa malo prispôsobiť aj užívanie doplnkov zinku. Je dôležité dodržiavať odporúčané dávky, aby sa predišlo vedľajším účinkom a zdravotným problémom.
 

Aké sú vedľajšie účinky pri užívaní doplnkov zinku?

Užívanie doplnkov zinku môže mať niektoré vedľajšie účinky. Zvyčajne sú to:
  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • hnačka a bolesť brucha.
V prípade nadmerného užívania zinku (viac ako 40 mg denne) môžu nastať príznaky podobné chrípke, ako sú:
  • horúčka
  • kašeľ
  • bolesť hlavy a únava.
Dlhodobé užívanie vysokých dávok zinku môže spôsobiť nedostatok medi a neurologické problémy, ako sú necitlivosť a slabosť v rukách a nohách. Odporúča sa dodržiavať odporúčané dávky a konzultovať užívanie doplnkov so svojím lekárom.
 

Ako dlho trvá, kým sa prejavia výhody používania doplnkov zinku na vlasy?

Nie je jednoduché odhadnúť, ako dlho trvá, kým sa prejavia výhody používania doplnkov zinku na vlasy. Zinok je však dôležitý pre rast buniek a hojenie poškodených tkanív, takže vie pomôcť pri raste vlasov. Ak máte nedostatok zinku, užívanie doplnkov môže pomôcť zvýšiť hladinu zinku v krvi a eliminovať tak vypadávanie vlasov. Odporúčam sa poradiť so svojím lekárom, aby ste zistili, či sú pre vás doplnky zinku vhodné.